Leidinio „Telšiai. Atminties knyga“ pristatymas Vilniuje

Gegužės 25 d., ketvirtadienį, 18 val. Judaikos tyrimų centras kviečia į leidinio „Telšiai. Atminties knyga“ pristatymą Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje. Šią memorialinę knygą, liudijančią Telšių žydų bendruomenės gyvenimą ir sunaikinimą, pristatys Žemaičių muziejaus „Alka“ direktorė Eva Stonkevičienė, knygos rengimo projekto koordinatorė Loreta Norvaišienė, projekto rėmėjas Philipas Shapiro, Holokausto atminimo Lietuvoje problemas tyrinėjantis istorikas dr. Hektoras Vitkus, knygos vertėja iš jidiš kalbos Goda Volbikaitė. Pokalbį moderuos knygos sudarytoja ir vertėja iš hebrajų kalbos dr. Lara Lempertienė.

„Telšiai. Atminties knyga“ priklauso dar Antrojo pasaulinio karo metu, ir ypač jam pasibaigus, pradėjusiam vystytis memorialinių arba atminimo knygų, skirtų įvairioms Vidurio ir Rytų Europos žydų bendruomenėms įamžinti, žanrui. Šios knygos, rašytos hebrajų ir jidiš kalbomis, tradiciškai yra vadinamos yizker-bikher (jidiš k.) arba sifre zikaron (hebrajų k.). Jos buvo ir tebėra leidžiamos išgyvenusių bendruomenių narių, po karo įsikūrusių įvairiuose pasaulio kraštuose ir prisijungusių prie žydų diasporos, o iš dalies ją ir suformavusių.

Visų atminimo knygų struktūra labai panaši – tai ikikarinės bendruomenės aprašas bei atsiminimai apie ją ir kraupus bendruomenės sunaikinimo per Holokaustą metraštis. Memorialinių knygų tikslas yra užfiksuoti atmintyje tėviškės bendruomenės praeitį ir pabrėžti skausmingą netektį. Šių knygų iniciatoriai ir sudarytojai dažniausia yra ne profesionalūs istorikai, literatai ar leidėjai, o Holokaustą – dažnai per stebuklą – išgyvenę, bet daugumą artimųjų praradę bendruomenių nariai. „Telšiai. Atminties knyga“ taip pat yra ne akademinė istorinė monografija, o gyvų liudijimų rinktinė.

Atminimo knygos sudaro neįkainojamą šaltinį siekiant pažinti Europos žydų bendruomenių gyvenimą iki Holokausto ir jų tragišką baigtį. Tačiau Lietuvoje šis šaltinis lieka mažai prieinamas dėl vertimų stokos. Atsimenant, kokia galinga ir prestižinė tarptautiniu mastu buvo Telšių žydų bendruomenė, džiugina, kad ši didelės apimties ir turtingo turinio knyga yra išversta visa.

Renginyje leidinį galėsite įsigyti.

Šis renginys priklauso ciklui „Žydų kultūros paveldo refleksijos“.

Renginio pradžia:

2023-05-25 ketvirtadienis 18:00

Renginio pabaiga:

2023-05-25 ketvirtadienis 19:30

Renginio vieta:

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Valstybingumo erdvė, II a.