Seimas yra linkęs griežtinti prekybą fejerverkais

0
99

Seimas yra linkęs griežtinti fejerverkų prekybos ir naudojimo tvarkas – antradienį parlamentarai po svarstymo pritarė Civilinių pirotechnikos priemonių apyvartos kontrolės įstatymo pataisoms.

Už pasisakė 90 parlamentarų, 3 balsavo prieš ir 18 – susilaikė.

Įstatymo projektu siekiama didinti amžiaus cenzą – įsigyti F2 kategorijos fejerverkų, vadinamųjų „bambioškių“, galėtų įsigyti ne jaunesni kaip 18 metų jaunuoliai. Šiuo metu tokie fejerverkai parduodami asmenims nuo 16 metų.

Fejerverkai. Dainius Labutis (ELTA)

Taip pat siūloma drausti naudoti tokius fejerverkus sausio-lapkričio mėnesiais, paliekant išimtis atskirus leidimus turintiems verslams. Prekiauti tokiomis pirotechnikos priemonėmis būtų galima tik gruodžio mėnesį laikinose prekybos vietose.

Be to, norima uždrausti prekybą fejerverkais degalinėse bei sugriežtinti pardavimą internetu. Numatoma, kad parduoti pirotechnikos priemones internetu galėtų tik patys įmonių specialistai, turintys atitinkamus leidimus, pristatantys prekes pirkėjui ir supažindinantys jį su saugaus fejerverkų naudojimo taisyklėmis.

Pirminiame įstatymo projekte sumanytojai siūlė visiškai uždrausti profesionaliąsias F4 kategorijos pirotechnikos priemones, tačiau vėliau to atsisakyta. Visgi, F4 kategorijos fejerverkų naudojimo kontrolę siūloma palikti savivaldos rankose – atskiros savivaldybės galėtų pasirinkti zonas, kuriose profesionaliųjų fejerverkų naudojimas.

Pasak įstatymo iniciatoriaus, socialdemokrato Lino Jonausko, pakeitimais siekiama sumažinti civilinių pirotechnikos priemonių poveikį aplinkai, gyvūnams, žmonių fizinei ir psichinei sveikatai.

Civilinių pirotechnikos priemonių apyvartos kontrolės įstatyme fejerverkai pagal pavojingumą skirstomi į keturias kategorijas. F1 kategorijos fejerverkai, keliantys labai mažą pavojų, mažai triukšmo ir skirti naudoti aptvertose teritorijose, taip pat gyvenamosiose patalpose. F2 kategorijos fejerverkai, taip pat keliantys mažą pavojų ir mažai triukšmo, yra skirti naudoti aptvertose teritorijose, esančiose lauke.

F3 kategorijos fejerverkai – tai pirotechnikos gaminiai, keliantys vidutinį pavojų ir skirti naudoti didelėse atvirose teritorijose, jų keliamas triukšmas neviršija nustatytų ribinių (leistinų) dydžių. Tuo metu F4 kategorijos fejerverkai, keliantys didelį pavojų, yra skirti tvarkyti (prižiūrėti) ir naudoti tik pirotechnikams, jų keliamas triukšmas taip pat neviršija nustatytų ribinių (leistinų) dydžių.